Srijeda, Travanj 25, 2018
   
TEXT_SIZE
Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 3
Slideshow Image 4
Slideshow Image 5
Slideshow Image 6
Slideshow Image 7
Slideshow Image 8
Slideshow Image 9
Slideshow Image 10

Speedway European Championships 2013

Iza nas je prva sezona novog formata natjecanja za europskog prvaka u speedwayu. Četiri finalne utrke održane u Gdanjsku, Togliattiju, Goričanu i Rzeszowu dale su nam novog europskog prvaka: Slovaka Martina Vaculika koji je u velikom stilu pobijedio sa maksimalnim brojem bodova na zadnjoj utrci u Rzeszowu. No, krenimo redom. Nakon što su nekoliko sezona vozači iz samog vrha europskog speedwaya propuštali utrke za naslov europskog prvaka, stvar je u svoje ruke uzela marketinška agencija One Sport i odlučila Europsko prvenstvo podići na respektabilnu razinu. Nakon kvalifikacija i uz podijeljene pozivnice nekolicini vrhunskih speedway vozača, krenulo se u realizaciju projekta. Velika je stvar bila ugovor s Eurosportom koji je prikazivao uživo sve finalne utrke u udarnom subotnjem ili nedjeljnom terminu. Prva utrka održana je u Gdanjsku. Ugodno je na toj utrci iznenadio Letonac Kjastas Poudzuks koje je ušao u utrku posljednja šansa. Iznenađenja u finalu nije bilo: pobijedio je Rus Emil Sayfutdinov koji je u tom trenutku bio vodeći i u utrci za naslov svjetskog prvaka. Nakon prve utrke, vozači su morali na daleki put u Rusiju, točnije u Togliatti. Uz veliki broj gledatelja, pobjedu je ponovo odnio Emil Sayfutdinov. Na toj je utrci treće mjesto, ali i najviše bodova osvojio Rus Grigorij Laguta. Na žalost, nakon sudara s A. Drymlom, teže se ozlijedio K. Poudzuks koji je nakon te ozljede završio sezonu. Prije utrke u Goričanu ozlijedio se u tom trenutku vodeći u ukupnom poretku Emil Sayfutdinov. Pobijedio je Poljak Krzysztof Kasprzak koji je na utrci nastupio s pozivnicom organizatora. Drugi je bio Sebastian Ulamek, Poljski veteran, a treće mjesto osvojio je Martin Vaculik. Nakon tri utrke vodeći je bio Danac Nicki Pedersen.

Startna lista za posljednju utrku uvelike je bila uvjetovana mnogobrojnim ozljedama. U Rzeszowu nisu nastupili: K. Poudzuks, E. Sayfutdinov, Tai Woffinden i Tomasz Gollob. Borba se zato vodila između dva vozača: M. Vaculika i N. Pedersena. Iako je prije utrke Pedersen imao pet bodova prednosti pred Vaculikom, Slovak se nije predavao i uz odlične vožnje uzeo je ono što mu se nudilo. Treće mjesto u ukupnom poretku osvojio je ponovo nakon odličnih vožnji Rus Grigorij Laguta. Na žalost, u četiri utrke finala nismo mnogo vidjeli od našeg vozača, Jurice Pavlica. Osvojio je ukupno dvadeset bodova što je bilo dovoljno za dvanaesto mjesto u ukupnom poretku. Prva sezona novog formata europskog prvenstva doživjela je uspjeh: okupljeni su vrhunski i atraktivni vozači, prijenose su mogli pratiti gledatelji širom svijeta preko Eurosporta, dobar je format natjecanja, utrka u Rusiji otvorila je nove perspektive… SEC je svakako donio osvježenje u speedway svijet, mjesta za napredak još uvijek ima, a entuzijazma i motivacije ne nedostaje. Two wheels. One love. Ride speedway.

tekst: Nikola Markušić

 

Dobro došli

Mi koristimo kolačiće kako bi poboljšali našu web stranicu i svoje iskustvo kad je koristite. Korištenjem stranice dragec.net pristajete na uporabu kolačića. Da biste saznali više o kolačićima koje koristimo i kako ih izbrisati, pogledajte pravila o privatnosti.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information